mandag den 28. maj 2012

Italiensk brød

Det var egentlig min ambition at blogge en ny opskrift hver dag, og til sidst vil jeg have total orden i mit opskrift-arkiv! Men det er jo ikke altid, at handlingerne kan følge med drømmene .....

I dag er det en opskrift på italiensk brød, som er fast del af måltider i familien. Opskriften har vi fået på et madkursus i Frankrig, som flere i familien har gennemgået. Og skal igen i slutningen af september - jubii!

Dej:
1/2 liter lunken vand, ca 28 grader
50 g gær
1 spsk havsalt
1 spsk olivenolie + til pensling af brødet
1 stor tsk honning
Ca 750-800 g god hvedemel (evt pizzamel med lidt durummel). Hvis du bruger durummel, skal det max være halvdelen af melet, da brødet ellers bliver for bastant.

Opløs salt og gær i det lunkne vand i en stor skål, tilsæt honning og olivenolie. Kom melet i lidt efter lidt. Start med et piskeris. Når blandingen bliver for tyk, benyt da en grydeske. Tilsæt mel, indtil dejen begynder at slippe skålen. (Dejen skal være våd).

Dæk dejen med et klæde og lad den hæve til dobbelt størrelse, ca 1 time ved stuetemperatur.

Forvarm ovnen til ca 225 grader. Kom bagepapir på en bradepande, pensl med lidt olivenolie. Med fugtig hånd deles dejen i 3 store kugler og anbringes på bradepanden. De pensles med olivenolie og dækkes med wita-etap og efterhæver ca 1/2 time.

Plastic fjernes, brødet bages i ca 25 minutter. Det er færdigt, når det lyder hult, når man slår på det. Brødet køles af på en rist.

Brødet kan sagtens pyntes med fx salt, tomatsauce, krydderurter eller lignende.



torsdag den 24. maj 2012

Brownies - the American way

Brownie vist her med lidt passions- og ingefærsauce

Denne opskrift har jeg fået af en amerikaner, jeg gik til aerobics med. Den er noget konfektagtig, og så er der så meget sukker i, at den ikke er egner sig til folk, der ikke vil synde lidt!

Dej:
50 g kakao
85 g smør
210 g sukker
2 æg
2 g salt
60 g mel
70 g nødder (alle slags nødder kan bruges - også i større mængder)
5 g vanillesukker

Til en lille bradepandeform bruger jeg gerne 2 portioner, til en lidt større form 3 portioner.

Smørret smeltes, kakao røres i smørret, mens gryden stadig står på blusset. Sukkeret røres i. Gryden tages af varmen, og æggene røres i. Salt, mel og vanille røres i. Hakkede nødder vendes i. Dejen kommes i en smurt form og bager ca. 35 minutter ved 160 grader. Kagen køles en smule af og skæres derefter ud i passende stykker, mens kagen stadig er lun.

onsdag den 23. maj 2012

Verdens bedste rabarberkage

Denne opskrift er oprindelig fra et dameblad, som vores tidligere kantineleder introducerede. Lige siden har det været et fast indslag i familiens sommeroplevelser.

Rabarberkage med marengstop

Dej:
175 g smør
150 g sukker
2 spsk vanillesukker
1 knsp salt
3 æggeblommer
250 g mel
2 1/2 tsk bagepulver
5-6 spsk mælk

Rabarbermarengs:
3 æggehvider
200 g sukker
100 g grofthakkede valnøddekerner (eller grofthakkede smuttede mandler) (jeg bruger normalt dobbelt op)
1/2 kg rabarber (også her kan man sagtens bruge flere!)

Brug:
1 lille brandepande med høje sider (ca. 24 x 30 x 5 cm)
smør til formen
1-2 spsk rasp

Rør smør cremet med sukker, vanillesukker, salt og æggeblommer. Bland mel med bagepulver og rør det lidt efter lidt i smørcremen sammen med mælken.
Smør formen med fedtstof og drys den med rasp. Hæld dejen i formen og glat overfladen med en dejskraber eller bredbladet kniv.
Tænd for ovnen (200 grader)
Pisk æggehviderne næsten stive, pisk sukkeret i (af 2-3 omgange) og pisk det hele stift igen. Skær den skyllede og derefter tørrede rabarber i 1-2 cm store stykker og vend dem sammen med nøddekernerne i marengsmassen. Smør den oven på dejen, sæt formen på bagepladen midt i den hede ovn og bag kagen i 40-45 minutter
Lad kagen afkøle let i formen på en bagerist, før den skæres i stykker. Der behøves ikke flødeskum til - men det smager godt!